Marea Moarta, Iordania

Descriere Marea Moarta Iordania

Aflata la cea mai mica altitudine de pe Terra, suprafata neteda de apa a Marii Moarte de fapt un lac interior-este strapunsa, ici colo, de coloane de sare. Pe alocuri, bucati mari de sare plutesc asemenea unor aisberguri ce se faramiteaza. Acest taram aprope lipsit de viata este scena pe care s-a petrecut istoria biblica a sotiei lui Lot. Aceasta, privind inapoi, spre prapadul ce lovise Sodoma si Gomora cu foc si pucioasa, a fost pe loc transformata intr-un stalp de sare. Unii arheologi considera ca cele doua cetati zac si astazi sub apele putin adanci din zona de sud a marii. Numele de "Marea Moarta" este atribuita lui Hieronymus (secolul IV). Înainte era numita Marea de Sare sau Marea de Asfalt. Numele de Marea Moarta nu este deloc exagerat, datorita salinitatii ridicate, aici nefiind posibila viata. Denumirea de Marea Moarta a fost data de grecul Pausanias, cel care a si cercetat-o pentru prima data.
Asezare-Marea Moarta este localizata in riftul omonim, care apartine Marelui Rift African (care se intinde pe o lungime de 6000 km de la muntii Taurus din Turcia pana la valea Zambezi, in sudul Africii). Acum circa 3 milioane ani, aceasta zona era inundata in mod repetabil de apele Marii Rosii, in urma acestor procese si schimbari ale climei s-a creat un lac, care ocupa actualul rift al Marii Moarte, numit lacul Sodoma, avand depozite salmastre cu grosimi de pana la 3 km. Aflat la 396 m sub nivelul marii, lacul este situat la extremitatea vaii Iordanului. Acest nivel scazut al apei si salinitatea mare a acesteia este explicata prin evaporarea intensa, (fiind expus la pericolul de uscare a marii), ultimele masuratori au dovedit aceasta, oglinda apei fiind peste valoarea-400 m (sub nivelul märii). Marea aceasta are nivelul cel mai scazut raportat la nivelul marii, numai Lacul Baikal are un nivel si mai mare de -794 m. Marginita de aridele dealuri ale Iudeii spre vest si de podisurile biblice Moab si Edom la est, Marea Moarta are o lungime de aproximativ 80 km, masurand 18 km in cel mai lat punct al sau si o suprafata de 600 de m². Lacul este impartit in doua de peninsula El Lisan (Limba). Partea de nord este mai mare si mai adanca, iar in cea sudica adanca in medie de numai 6 m- se afla coloanele de sare.
Acestea reprezinta de fapt partea superioara a unui strat gros de sedimente a caror depunere a inceput cu peste 2 milioane de ani in urma. Apa Iordanului si a altor rauri mai mici s-a evaporat rapid in arsita zilelor de vara, in care temperatura trecea de 50°C, lasand pe fundul lacului resturi de argila, nisip, sare si gips. In iernile foarte umede, zilnic in Marea Moarta se varsa peste 6,5 milioane tone de apa.
Compozitia chimica-Comparativ cu alte lacuri sau mari, compozitia chimica a Marii Moarte arata o concentratie a sarii de 31,5%, cu fluctuatii de pana la 33%. Aceasta salinitate este similara celei din Marele Lac Sarat din Utah, Statele Unite ale Americii sau a lacului Asal din Africa (35%).
Evaporarea intensa a apei datorita climei calde din regiune este compensata de râul Iordan, totusi evaporarea masiva determina formarea cristalelor de sare pe tarmul marii.
Primii 35 m in adancime salinitatea variaza intre 300-400 la mie si o temperature cuprinsa intre 19 si 37 °C.. Dupa zona de tranzitie, la adancimea maxima a marii, temperatura apei este de 22°C si are o saturatie completa in clorura de sodium (NaCl). Marea Moarta contine si substante minerale, precum carbonat de potasiu, magneziu, sulf si brom.
Factorii climatici si terapeutici - Climatul Marii Moarte ofera pe parcursul intregului an, cer senin si un aer foarte curat, cu un grad redus de poluare. Temperaturile medii anuale in timpul verii sunt cuprinse intre 32-39° C, iar in perioada iernii intre 20 si 23 °C. Clima regiunii si conditiile unice create de altitudinea joasa au facut din Marea Moarta un renumit centru terapeutic, fiind folosite diverse terapii:
-climatoterapia- foloseste caracteristicile climei: temperatura, umiditate, presiune atmosferica si alti constituienti speciali ai atmosferei.
-helioterapia- are la baza efectele biologice pozitive ale radiatiei solare.
-talasoterapia-baile cu efect terapeutic in Marea Moarta.
-balneoterapia-folosirea curelor cu namol.
Continutul mineralogic al apei, nivelul redus de poluare al atmosferei, de factori ce provoaca alergii, de ultraviolete (in special UVB-cu o lungime de unda 290-320 nm-responsabile de iritatii ale pielii, cancer) si presiunea ridicata a acestei zone, fiecare avand efecte benefice asupra sanatatii si transformand Marea Moarta intr-un puternic centru curativ. Se trateaza afectiuni precum artrita, bolile de piele (psoriazis) si cele respiratorii, iar namolul negru de aici regenereaza epiderma.

Multumim site-ului http://facultate.regielive.ro


Filtru dupa:

    Tip unitate cazare:
    Categoria de cazare:
Rezervare telefonica sau email

Unitati de cazare Marea Moarta

Hotel Crowne Plaza Jordan Dead Sea Resort

Hotel Crowne Plaza Jordan Dead Sea Resort Categoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazare
(Marea Moarta, Iordania)

Hotel CROWNE PLAZA JORDAN DEAD SEA RESORT & SPA isi primeste oaspetii din anul 2003, urmand ca in anul 2005 acesta sa beneficieze de o renovare semnificativa. Hotelul dispune de o suprafata de 16.000 mp si este format din 2 cladiri cu 6 etaje conectate intre ele, oferind servicii si faciulitati pentru un sejur linistit si relaxant.


Hotel Dead Sea Spa

Hotel Dead Sea Spa Categoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazare
(Marea Moarta, Iordania)

Hotel DEAD SEA & SPA a fost primul hotel construit la malul Marii Moarte si imbina cu succes traditionalul si frumusetea naturala a regiunii cu confortul modern, ideal pentru familii. Hotelul este renumit pentru serviciile impecabile si ospitabilitatea cu care isi intampina turistii.


Hotel Holiday Inn Resort Dead Sea

Hotel Holiday Inn Resort Dead Sea Categoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazare
(Marea Moarta, Iordania)

Hotel HOLIDAY INN RESORT DEAD SEA pune la dispoziție un centru de sănătate cu saună și cadă cu hidromasaj. Oaspeţii se pot răsfăța cu un tratament relaxant de masaj.


Hotel Kempinski Ishtar Spa

Hotel Kempinski Ishtar Spa Categoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazare
(Marea Moarta, Iordania)

Hotel KEMPINSKI ISHTAR & SPA este locul ideal pentru a explora bogata cultura si istorie a zonei. Acest hotel de lux de 5 stele este situat pe marginea faimoasei Mari Moarte, locul aflat la cea mai joasa altitudine de pe Pamant, si anume la 400 m sub nivelul marii - oferind privelisti superbe spre malul de vest. Acesta este accesibil cu masina din Amman, fiind in acelasi timp aproape de multe situri istorice, cum ar fi Madaba, Wadi Mujib si Muntele Nibo.


Hotel Marriott Jordan Valley

Hotel Marriott Jordan Valley Categoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazare
(Marea Moarta, Iordania)

Hotel MARRIOTT JORDAN VALLEY este locul în care spiritul Iordaniei umple aerul și pulsul istoriei rezonează în cultură cu o sărbătoare nesfârșită a vieții și a tradițiilor. Hotelul oferă servicii anticipative și calde, care revigorează sufletul, precum și un amestec de decor modern și spațiu generos. Această proprietate este bine cotată pentru locația sa excelentă în Sowayma.


Hotel Movenpick Resort Spa

Hotel Movenpick Resort Spa Categoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazareCategoria de cazare
(Marea Moarta, Iordania)

Hotel MOVENPICK RESORT & SPA este construit in stilul unui sat traditional iordanian, printre gradini luxuriante, pe malul nordic al celui mai mare si adanc lac sarat din lume - Marea Moarta. Complexul se afla la mai putin de 1h de mers cu masina de Aeroportul International “Queen Alia”. Hotelul este accesibil cu masina din Amman, fiind in acelasi timp aproape de multe situri istorice cum ar fi Madaba, Wadi Mujib si Muntele Nibo.

Copyright © 2024 VGtour Romania. Site creat de ColorPixel

Gazduit de www.zooku.ro Partener Portalturism.com