GRECIA, Hellas, oficial cunoscut sub numele de Republica Elenă este situata in sud-est-ul Europei, ocupand partea sudica a Peninsulei Balcanice. Se învecinează cu Albania, Iugoslavia (Republica Skopje) şi Bulgaria la nord şi partea europeană a Turciei la nord-est. La est este Marea Egee, la sud de Marea Mediterană şi la vest Marea Ionică, inclusiv 400 de insule, care ocupă mai mult de o cincime din teritoriul său, suprafaţa totală a ţării este de 131957 kmp (50,949 mile patrate).
Partea continentală a Greciei cuprinde regiunile Thraki şi Macedonia, în nord, Epir, Tesalia, în centru şi în Peloponnisos in sud, o peninsula care este conectat la restul de continent prin Istmul din Corint .Restul a Greciei este format din mai mult de 400 de insule, acestea sunt Evia, Creta sau Kriti, în Sporades de Nord, insulele Ciclade, Dodecanisa, Chios, Limnos, Lesvos, Samos, Samothraki, şi Thassos (doar 149 sunt locuite ), toate sunt răspândite în Marea Egee. În vest, Marea Ionică, este locul unde se găsesc Eptanisa, un grup de şapte insule locuite şi trei mici, nelocuite. Grecia are multe porturi, iar portul său principal, cel mai mare si al doilea în Marea Mediterană, după Marsilia în Franţa este Piraeus, considerat un excelent port în apele din estul Mării Mediterane.Terenurilor şi a resurselor - Grecia este renumita pentru frumusetea sa naturala. Terenul este muntos şi accidentat, dar Grecia este relativ săracă în resurse naturale. Deşi o ţară mică, Grecia are o topografie foarte diversa. Cele mai importante divizii ale ţării sunt munţi centrali; în regiunile muntoase, umede din vest, câmpiile uscate, insorite si mai mici zone muntoase din estul Tesalia, Macedonia şi Thraki, Grecia Centrală, în regiunile muntoase ale Peloponnisos, precum şi insule, cele mai multe dintre ele sunt în Marea Egee.
Zona de munte centrală, Munţii Pindului, care se întinde de la nord la sud o direcţie, este una dintre cele mai robuste, izolat şi slab populate ale ţării. Muntele Olimp (2917 m / 9570 ft), cel mai înalt vârf din Grecia, a fost luat în considerare în cele mai vechi timpuri de a fi acasă la 12 zei. Pantele sale vestice, care se extind prin Epir până la Marea Ionică, sunt mai mici si mai primitoare. Extremitatea de sud-est a Greciei Centrale, Attica este rupt în mai multe văi şi câmpii izolate de crestele montane, unde Câmpia ateniana are Atena în centru. Tesalia, o campie inconjurata de munti, este una dintre cele mai fertile ale ţării. Macedonia are cele mai mari câmpiile din Grecia. Thraki, la est de Macedonia, are o topografie variată de munţi, văi şi câmpii mai multe de coastă. Peloponnisos, este muntos, dar într-o măsură mai mică decât in Grecia Centrală. Aceasta este forma cu crestele muntoase de netrecut ce se extind în mare. Între munţi sunt văi înguste, care sunt izolate una de alta, dar care au deschidere pe apă. Partea de vest a Peloponnisos este mai putin muntoasa decât părţile sale estice. Insulele din Marea Egee sunt, în general, mari, robuste, pietroase şi uscate şi prin urmare, contribuţia lor la viaţa economică a ţării este limitată. Acestea sunt importante datorita frumusetii lor , cu importanţă istorică, potenţial pentru turism şi valoarea strategic militar.
Climă - Clima Greciei este similara cu cel din alte regiuni mediteraneene. În câmpie, verile sunt fierbinti si uscate, cu cer senin, fără nori. Iernile sunt relativ uşoare, dar ploioase. Regiunile montane sunt mult mai rece, cu ploi considerabile în timpul lunilor de vară. Lapoviţă, gheaţă, zăpada sau sunt rare în zonele joase, dar cei mai mulţi munţi sunt acoperiti cu zăpadă în timpul iernii. Precipitaţiile variază de la regiune la regiune. De exemplu, în Tesalia mai puţin de 38 mm de ploaie cade în câţiva ani, întrucât o parte din coasta de vest a primi aproximativ 1270 mm. Temperatura medie anuală la Atena, este de aproximativ 17°C. Resurse Naturale-Grecia este slab dotat cu resurse naturale cu valoare economică mare. Are doar 23% din terenul arabil, în timp ce restul constă în cea mai mare parte din munti. Pădurile, probabil, abundente în antichitate, in mare măsură au fost epuizate. Eroziuniile solului ulterioare a făcut dificilă reîmpădurirea. Grecia are puţin cărbune negru şi lignit si este de proastă calitate. Pe de altă parte, ţara are petrol semnificativ şi depozite de gaze naturale situate în Marea Egee, în apropiere de insula Thassos. Depozitele de bauxita si minereu de fier sunt bogate în conţinut de metale, dar rezervele de alte minerale importante, comercial, cum ar fi crom, nichel, cupru, uraniu, şi magneziu, sunt relativ mici. Deşi apele din jurul ţării sunt locuite de o mare varietate de peşti, la doar câteva specii sunt abundente.
Grecia are o mare diversitate de vegetaţie. De la nivelul mării la o altitudine de aproximativ 460m, sunt maslini, portocali, curmali, rodii, smochine, bumbac, tutun. De la aproximativ 120 la 460m, se găsesc păduri de foioase cu stejar, pin negru, castan, fag si sumac. Lalele, zambile şi dafin sunt caracteristice zonei. Brazi si flori sălbăticie, cum ar Anemone şi cyclamen se gasesc mai sus 1220 m., muşchii şi lichenii predomină mai sus 1525 m. Viata salbatica include mistretul, ursul negru european, râsul, sacalul, capra neagra, caprioara, vulpea, bursucul, nevastuica. Printre păsări sunt şoimul, pelicanul, egreta, fazanul, potârnichea, privighetoarea, turturea si barza.
Populaţie - este de aproximativ 98% de etnie greacă. Aproximativ 1% din populaţie este clasificată de către guvernul elen ca Musulman. Cele mai multe dintre musulmani sunt de origine turcă. Aproximativ 100.000 de musulmani trăiesc în Tracia. Restul populaţiei include populatia slavă, albaneză, armeană, precum şi un popor de vlahi care vorbesc un dialect românesc.
Caracteristicile populaţiei
Populaţia din Grecia, la recensământul din 1994 a fost 10,264,156. Populaţie estimată în 1997 a fost de 10,564,630, oferind ţării o densitate a populaţiei globale de aproximativ 80 de persoane pe kilometrul pătrat . Populaţia din Grecia este foarte mare în raport cu dimensiunea şi capacitatea economică a ţării. O mare parte din populaţia urbană este concentrată în jurul Atenei, Salonic (Salonic), în Macedonia, în Peloponnisos occidental şi pe insule. Kerkira (Corfu), Zakinthos şi Khios sunt printre insulele cele mai dens populate. Orase antice renumite, cum ar fi Argos, Korinthos (Corint), şi Sparti (Sparta) sunt doar oraşele mici, de astăzi. În cadrul unui plan de reorganizare introdus în 1987, Grecia este împărţit în scopuri administrative în 13 regiuni (diamerismata), care sunt subdivizate în departamente (nomous). Cele 13 regiuni, cu populaţiile lor, conform recensământului din 1994, sunt in Nord Egee (198241), în sudul Mării Egee (257522), Attica (3522769), Creta (536980), Epir (339210), Grecia Centrală (578876), Grecia de Vest ( 655262), Insulele Ionice (191003), Macedonia de Est şi Threce (570261), Macedonia Centrală (1737623), Macedonia de Vest (292751), Peloponnisos (605663), şi Tesalia (731230). Constituţia recunoaşte 1975 Muntele Athos (1472), situat pe peninsula Khalkidiki în Macedonia, ca un district autonom. Muntele Athos este bine-cunoscute cu multe manastiri si are o administraţie monahală. Municipii, oraşe sau Dimi (care au mai mult de 100.000 de locuitori), sunt administrate de un primar şi un consiliu de oraş şi comunităţile care au de la 300 la 10.000 de locuitori de un preşedinte şi un consiliu comunitate.
Oraşe principale - Cel mai mare oras si cel mai important este Atena, capitala, cu o populaţie de 748,110. Piraeus, port al Atenei, este cel mai mare port din Grecia (doua cea mai mare în Marea Mediterană după Marsilia, în Franţa), cu o populaţie de 169,622. Salonic (uneori denumită în continuare co-capitala), cu o populaţie de 377,951, este un port şi un centru de textile de important. Patra, situat pe partea de nord-vest a Peloponnisos, este un port important, cu 155,180 de locuitori. Alte oraşe sunt barosan Heraclion, Creta (117167) şi Larisa (113426).
Religie - Aproximativ 98% dintre cei greci sunt adepţi ai Bisericii Creştin Ortodoxe a Greciei. Deşi este similar cu religia ortodoxă de Est din mai multe naţiuni est-europene, religia ortodox grec este diferit în multe feluri. Restul de 2% din populaţie include musulmani, romano-catolici, protestanţi si evrei.
Limbă: limba oficială a Greciei este greaca moderna, care este vorbita de majoritatea oamenilor. Demotiki a devenit limba oficială a ţării printr-un act in Parlament în 1976. Acesta este folosita de către guvern, ziare, mass-media şi instituţiile de învăţământ. Engleza şi franceza sunt vorbite pe scară largă.