Cipru. Asezare: Insula in Marea Mediterana, la sud de Turcia.
Suprafata: total: 9 250 kmp; uscat: 9 240 kmp; tarm: 10 kmp.
Clima: temperata - mediteraneana cu veri fierbinti, uscate si ierni reci.
Puncte extreme: Cel mai adanc punct - Marea Mediterana - 0 m
Cel mai inalt punct: Olymp 1.951 m.
Limba vorbita: greaca, turca, engleza.
Capitala: Nicosia.
Ziua independentei: 16 August 1960 (ziua obtinerii independentei de sub ocupatia Marii Britanii). Partea turceasca si-a proclamat independenta pe 13 februarie 1975.
Moneda: euro. In zona nordica se foloseste lira turceasca noua.
In 1571, Cipru este cucerit de turci, care, in 1878, il cedeaza temporar Marii Britanii. Aceasta il anexeaza in 1914 si, in 1925, il proclama Colonie a Coroanei. Independenta fata de Marea Britanie a fost proclamata in 1960, insa, in urma conflictelor dintre populatia greaca si cea turca, ONU trimite pe insula trupe pentru mentinerea ordinii (1964). In 1974, ca urmare a loviturii de stat a Garzii Nationale grecesti, armata turca ocupa treimea de nord-est a Ciprului, proclamata stat autonom si federat (1975) si, din 1983, Republica Turca a Ciprului de Nord. Tratativele dintre cele doua comunitati nu au dus la nici un rezultat, divizarea insulei in doua state de sine statatoare mentinandu-se pana astazi, decizie confirmata si de esecul referendumului organizat pentru reunificarea Ciprului in 2004.
Condiţii de intrare şi regim de şedere: Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Cipru. Intrarea în Cipru este permisă pe baza paşaportului sau a cărţii de identitate în curs de valabilitate. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul călătoriei în partea de nord a insulei.
Data fiind situarea sa intre Europa, Asia Mica si Africa de Nord, Ciprul a fost un teritoriu intens disputat, stapanit pe rand de egipteni, hititi, asirieni, persi, macedoneni, seleucizi, lagizi, romani, bizantini, arabi, venetieni si altii.
O tara mica, insa o insula mare si generoasa, ce gazduieste peisaje de o varietate impresionanta. In timp ce de-a lungul coastei, veti gasi plaje stralucitoare cu un nisip foarte fin, in interiorul insulei, nenumarate atractii isi intampina vizitatorii: de la padurile dese de pini ce acoperă muntii Troodos, la bisericile bizantine raspandite in toata insula si pana la bogatiile din Ayia Napa sau la plantatiile de portocali si culturile de vita de vie de pe langa Limassol. Istoria, este prezenta aici inca de pe vremea zeilor, de cand se spune ca zeita Afrodita s-a nascut pe aceste meleaguri, iar persii, grecii, egiptenii, romanii si chiar englezii, si-au lasat amprenta in cultura si arhitectura cipriota si chiar in arta culinara. Numele insulei deriva din grecescul "arama". Ofera tot ceea ce e mai frumos in Grecia si Turcia: plaje mediteraneene insorite, sate fermecatoare si ruine ale civilizatiei antice. Fenicienii, romanii, cruciati, francii, venetieinii si alti cuceritori si-au lasat amprenta asupra civilizatiei locale. Influenta englezilor este cea mai evidenta si contemporana.
Insula Afroditei devine cu fiecare an mai atragatoare pentru turistii romani. Devenit in 2004 tara membra a Uniunii Europene, Cipru este a treia insula ca marime din Mediteraneana, dupa Sardinia si Sicilia si de departe cea mai complexa din punct de vedere a mozaicului cultural si al influentelor (britanice, turcesti, grecesti etc.) care se regasesc si se reflecta in traditii, stil de viata si nivel de trai. Anul trecut 2,5 milioane de turisti au vizitat Ciprul, ceea ce dovedeste faptul ca insula are un potential turistic urias. Potentialul acesta reiese din faptul ca Cipru ofera mai mult decat turism estival (desi acesta este cel mai cautat in acest moment), dar si montan, de drumetii si excursii culturale- pentru a descoperi cultura lor atat de bogata in influente. Gastronimic, Cirpu este de asemenea o atractie, in deosebi vinul cipriot este faimos pentru gustul sau. Partea nordica a insulei Cipru este turceasca si este neoficial cunoscuta sub numele de Republica turceasca a Ciprului de Nord iar cea sudica – Republica Ciprului. Prima denumire este neoficiala intrucat este recunoscuta exclusiv de catre Turcia, dar cea a partii de sud este oficiala si reprezinta partea Ciprului care este membra a Uniunii Europene. 

Destinatii Cypru

Cypru Statiuni Litoral
Copyright © 2020 VGtour Romania. Site creat de ColorPixel

Gazduit de www.zooku.ro Partener Portalturism.com